top of page
  • Obrázek autoraTomáš Velek

Proběhl Bitcoin halving, ale s cenou BTC se po dramatickém týdnu nic moc nestalo, co ale čekat do budoucna?

Týden končí na prakticky stejné ceně jako začal, aktuálně se cena pohybuje kolem 65 000 USD. K půlení Bitcoinu došlo v noci z pátka na sobotu. Někteří mohli čekat nějaké drama na trhu, ale to si myslím, že se ukáže až s dlouhodobým efektem, který bude hnán snížením tvorby nové nabídky. Denní inflace Bitcoinu je na úrovni 450 Bitcoinu a bude tomu tak následující 4 roky.


BTC

Minulý víkend postihla trh masivní likvidace, která byla spojena s problémy na Středním východě. V jednu chvíli dokonce klesla pod 60 000 dolarů, kde cena nebyla prakticky od konce února. Na blízkém východě proběhl útok Izraele na Írán, jako odpověď na útok Íránu na Izrael, který byl popsán v minulém shrnutí.


Na poli amerických ETFs došlo k významnému odlivu, za minulý týden došlo k odlivu 200 milionů USD. Je potřeba zmínit fakt, že již tempo přílivů je poslední dobou velmi vlažné. Zejména Blackrock připisuje přílivy v nižších desítkách milionů dolarů denně, v předchozích týdnech to byly nižší stovky milionů dolarů.

Grayscale snižuje svůj poplatek za jejich mini Bitcoin spot ETF na pouhých 15 bps a stane se z něj nejlevnější Bitcoinové ETF na trhu.

Odlivy právě z Grayscale byly způsobeny většinou vysokými poplatky.


BTC ETF

USA bylo varováno od MMF, že jejich masivní fiskální deficity podporují inflaci a představují významná rizika pro globální ekonomiku. Tento fakt nám prezentuje smysl Bitcoinu, jako alternativu k tomuto narušenému systému.

 

Jamie Dimon (CEO JP Morgan) říká, že Bitcoin je podvod a ponziho schéma, ale fondy JP Morgan aktuálně drží Bitcoin a sama JPMorgan je autorizovaným účastníkem pro Bitcoin Spot ETF společnosti BlackRock. Tak se zde nabízí jen 2 odpovědi:

a)      Jamie Dimon říká něco jiného, než skutečně dělá.

b)      Jamie Dimon dovoluje lidem a své bance riskovat peníze v něčem, co je podle něj podvod.

 

Hongkongské Bitcoin ETF se začnou obchodovat do 30. dubna a mohly by přinést až 25 miliard USD. Pro souvislost, americké ETFs zatím mají čistý celkový příliv kapitálu 12,3 miliardy dolarů. Zatím se nedá moc predikovat, uvidíme po prvních týdnech obchodování kolik kapitálu nakonec pohltí.


Tempo realizace zisků na Bitcoin významně pokleslo, jak je vidět na následujícím grafu, dostali jsem se prakticky na nulové hodnoty po rekordních hodnotách v březnu. S tímto tempem realizací zisků má cena prostor k růstu do další zajímavé cenové úrovně pro investory k realizaci další vlny zisků.

BTC net realized profit

Je zajímavé sledovat, jak se budou vyvíjet rezervy těžařů po halvingu. Jak můžeme vidět na následujícím grafu, tak odliv Bitcoinů z jejich adres se zastavil, těžaři byli jedni z hlavních distributorů Bitcoinů pro nové investory a ETFs. Těžaři se zbavovali, jak svých rezerv, tak nově vytěžených Bitcoinů. Aktuálně to vypadá na změnu trendu. PS: Tohle bude zajímavé sledovat.


BTC Balance in miners wallets



19 zobrazení0 komentářů
bottom of page