top of page
  • Obrázek autoraTomáš Velek

Bitcoin reagoval poklesem na eskalaci situace mezi Íránem a Izraelem

Napětí mezi Íránem a Izraelem eskalovalo v sobotu večer poté, co Írán zahájil útoky proti Izraeli. Cena Bitcoinu díky zprávám klesla o 13 %, ale pak část ztráty bylo odmazáno. Největší digitální mince na světě uzavřela v neděli o 6 % níže oproti pátečnímu dni a aktuálně se obchodu za přibližně 64 500 USD, jeho aktuální hlavní support je na úrovni 60 000 USD. V rámci poklesu byly zlikvidovány pozice za více než 850 milionů USD. 



Izrael oznámil, že neutralizoval 99 % z 300 identifikovaných hrozeb zaměřených na jeho území.

Íránská armáda vyhlásila ukončení teheránské operace bez dalších akcí.

Americký prezident Joe Biden odsoudil íránský úder, označil jej za „bezprecedentní“ a vyzval ke koordinované diplomatické reakci s vůdci G7. Joe Biden volal po uklidnění situace mezi oběma zeměmi a řekl, že USA nepodpoří Izarel v ofenzivních operacích.


Napětí mezi Íránem a Izraelem tu máme v poslední zejména od začátku války v Gaze v říjnu 2023. Hlavním důvodem útoku Íránu na Izrael byl útok na jeho konzulát v Damašku 1. dubna, Írán z něj obvinil přímo Izrael.

Investoři budou vývoj v tomto regionu poměrně bedlivě sledovat vzhledem k potenciálu další eskalace a nestability v regionu, jakákoliv destabilizace bude mít vliv na trhy.


Jak se dařilo ETFkám v USA? 

Za minulý týden opět došlo k distribuci v rámci ETFs. Americké Bitcoin ETFs zaznamenaly minulý týden čistý odliv 55 milionů USD. Objemy byly taktéž nevýznamné. Bude zajímavé sledovat, jak velké budou objemy odlivů po tomto vyhroceném víkendu, protože Bitcoin spot  ETF nelze obchodovat přes víkend. 


JP Morgan se vyjádřilo k situaci kolem Ethereum spot ETF. JPM: “Pokud v květnu nedojde ke schválení spotového Ethereum ETF, pak předpokládáme, že dojde k soudnímu sporu proti SEC. Věříme, že nejpravděpodobnějším scénářem je, že SEC tento spor nakonec prohraje, což znamená, že nakonec SEC schválí spotové Ethereum ETF.”


Nové ETFs Hongkongský SFC schválí údajně první Bitcoin ETF do 15. dubna, to je dnes. Obchodovat na burze by se mělo začít pravděpodobně o dva týdny později, podle Tencent News.

Jižní Korea by měla mít již brzy také svoje ETF pro Bitcoin.

UBS a Morgan Stanley spěchají se schvalováním bitcoinových ETF na svých platformách pro všechny klienty.


SEC jde do sporu s Uniswapem.

DEX obdržela od regulátora oznámení Wells, což naznačuje, že americká Komise pro cenné papíry a burzy hodlá žalovat Uniswap. Tato zpráva zvyšuje hrozbu právního ohrožení pro decentralizované finance. Uniswap se bude bránit u soudu. 


Tether je nejziskovější společnost světa?

Společnost Tether, která stojí za největším stablecoinem USDT vyprodukovala v roce 2023 odhadovaný čistý zisk 6,2 miliardy dolarů.

To je 78 % zisku Goldman Sachs (7,9 miliardy dolarů) a 72 % zisku Morgan Stanley (8,5 miliardy dolarů).

Přitom mají pouze 100 zaměstnanců, zatímco Goldman Sachs má 49 000. Morgan Stanley má 82 000. 


12 zobrazení0 komentářů
bottom of page