top of page
  • Obrázek autoraTomáš Velek

Bitcoin Halving 2024 - vše, co potřebujete vědět.

K dalšímu halvingu Bitcoinu dojde podle CoinMarketCap přibližně za pár dní. Očekává se, že proběhne mezi 19. a 20. dubnem. Jaký měl halving dopad na cenu Bitcoinu v minulosti?


BTC Halving

Vysvětlení halvingu Bitcoinu

Halving Bitcoiu je událost, při které se odměna za těžbu Bitcoinů sníží na polovinu. Tato událost půlení odměny probíhá každé čtyři roky.


Tato politika nabídky Bitcoinu byla zapsána do těžebního algoritmu Bitcoinu, jehož cílem bylo jasně a předem definovat inflaci Bitcoinu. Teoreticky snížení tempa emise Bitcoinů znamená, že cena se zvýší, pokud poptávka zůstane stejná.


Jak funguje půlení Bitcoinů?

Decentralizovaná síť validátorů ověřuje všechny Bitcoinové transakce v procesu zvaném těžba. Těžaři jsou odměněni 6,25 BTC za ověřený blok, odměnu získá těžařský pool, který jako první najde náhodný výsledek k danému bloku.  Nacházení výsledku je proces těžby, při kterém se zkouší co nejvíce možných výsledků, než se trefí ten správný. Tento proces spotřebuje mnoho energie, proto se mu říká často “práce” a využívá se termín: "Ověření prací."


Při současné ceně Bitcoinu má 6,25 BTC hodnotu více než 430 000 USD, což je jasná pobídka pro těžaře, aby i nadále hladce přidávali bloky bitcoinových transakcí. Dále těžaři jako druhou složku odměny obdrží poplatky za transakce ve vytěženém bloku. 


Tyto bloky transakcí se přidávají do blokchainu zhruba každých 10 minut a Bitcoinový kód nařizuje, že odměna pro těžaře se po každých 210 000 vytěžených bloků sníží o polovinu. To se děje zhruba každé čtyři roky v obdobích, která jsou často doprovázena výrazným růstem ceny Bitcoinu.


Bitcoinů bude vždy jen 21 milionů. V současné době je vytěženo více než 19 milionů, zbývají jen necelé 2 miliony k vytěžení.  Nikdy jich nebude natěženo více, než předem definované množství, proces těžby a uvolňování nových Bitcoinů do oběhu v podobě odměny za nový blok nalezne konec v roce 2140.


Historie Bitcoin halvingu

Počet nových Bitcoinů vydaných jako odměna pro těžaře, kteří do blockchainu Bitcoinu přidají nový blok ověřených transakcí, se od roku 2009 každé čtyři roky snížil na polovinu.


BTC Halving - odměny

Počáteční odměna za vytěžený blok byla 50 BTC, v současnosti je odměna 6,25 BTC a za pár dní to bude už jen 3,125 Bitcoinu. To znamená, že inflace Bitcoinu poklesne během tohoto halvingu z 1,8% na 0,9% ročně.


Dopad Bitcoin halvingu na cenu Bitcoinu

Pro jednodušší porozumění jsem vytvořil následující obrázek.

Btc Halving

Aby bylo jednodušší pochopit, co se dělo s cenou po minulých Bitcoinových půleních. Vytvořil jsem graf, kde jsem vzal cenu Bitcoin na logaritmickém měřítku. Červená svislá čára repezentuje událost halvingu, jak je vidět v minulosti, vždy po této události cena začala do pár měsíců velmi prudce růst. Nárůst ceny v procentech jsem měřil vždy pouze od posledního platného ATH. 


Jak můžete vidět v roce 2012 proběhl první halving a během roku 2013 vzrostla cena Bitcoinu až na 1155 USD. To byl nárůst o 3 612 % od minulého ATH nastaveného v roce 2011 na ceně 31 USD. 


Toto se také zopakovalo v roce 2016 a 2017, kdy cena po halvingu od posledního ATH vzrostla o dalších 1 564 %, téměř atakovala cenu 20 000 USD. 

V roce 2020 proběhl halving několik měsíců poté, co ve světě vypukla pandemie. Tentokrát Bitcoin od posledního ATH z roku 2017 vzrostl “pouze” o 250 % na cenu 69 000 USD. 


Aktuálně jsme v situaci, ve které jsme ještě nikdy nebyli. Cena nám vytvořila nové ATH ještě před samotným halvingem, a tedy ještě před omezením množství nově se uvolňujícího Bitcoinu do trhu. 


Z minulosti se dá celkem jedoduše predikovat, že omezení nabídky se opět projeví v ceně, tak jak tomu bylo v minulosti. Pravděpodobně to již nebude mít takový efekt v rámci poklesu sazby inflace samotné sítě, ale samotná cena nám ukazuje, že je po Bitcoinu velká poptávka, a z minulých repotů víme, odkud a jak je přibližně velká. 


Různí analytici předpovídají různé ceny pro Bitcoin, většina z nich míří vysoko nad 100 000 USD, jedno je ale jasné, pokud bude stále stejné množství kupujících, cena bude muset růst z důvodu omezení nové nabídky.


Dále samotná událost halvingu Bitcoinu bude velmi medializovaná a v rámci všech možných predikcí to přítáhne pozornost mnoha investorů, která se projeví v zájmu o to spekulovat na růst ceny Bitcoinu a tím i nákupech, dle mého názoru. Samotný růst ceny bude výsledkem celého toho procesu.


Tím, že Bitcoin bude opět ve své fázi, kdy překonává jeden cenový rekord za druhým, bude celý kryptotrh předvádět "šílené" zhodnocení. Opět budou na trhu projekty, které udělají zhodnocení několik stovek až tísíců procent.


PS: Doporučuji sledovat masová média s tím, jak se bude blížit samotná událost halvingu, tak se Bitcoin stane hlavním tématem. 




26 zobrazení0 komentářů
bottom of page